Hoofdredacteur Bildtse Post gaat schrijven in San Sebastian

Gerard de Jong

Gerard de Jong, hoofdredacteur van De Bildtse Post, is door de Friese jury van Oare Wurden / Other Words uitgekozen om in mei en juni in de Baskische stad San Sebastián te wonen en te werken. San Sebastian was vorig jaar Culturele Hoofdstad van Europa. Other Words is het Europese uitwisselingsproject voor auteurs in kleine talen.

Van de vier ingestuurde voorstellen vond de jury het voorstel van De Jong uit Sint-Annaparochie op diverse punten het sterkste. In San Sebastián wil De Jong een novelle in het Bildts schrijven. ‘Blau fan dagen, griis fan onrust’ is de titel. Een op feiten gebaseerde historische novelle over de Bildtse bewustwording, gezien door de ogen van drie generaties inwoners van het Bildt. De novelle beschrijft de belangrijkste ontwikkelingen van en bedreigingen voor het Bildts van 1980 tot nu.

Met de keus voor De Jong krijgt het Bildts komend voorjaar volop literaire aandacht. Want naast het schrijven van zijn novelle zal De Jong geregeld in het Bildts bloggen over zijn verblijf in Spaans Baskenland. Zijn blogs blijven niet beperkt tot De Bildtse Post. Ze zullen in ieder geval ook worden gepubliceerd op de websites van Other Words, Lân fan Taal en Finster op Fryslân.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


UA-37302276-1