Fries DNA in Europa

Met een camper trok een team van GPTV deze zomer door Europa op zoek naar het Fries DNA. In heel Europa spraken wij over de voor- én nadelen van het Fries zijn in Europa. In 11 reportages portretteerde GPTV 11 Friezen om Utens in diverse landen van Europa

Waarom gingen zij weg uit het Heitelân en zijn er nog bindingen?

DIT PROGRAMMA WORDT MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR DE PROVINCIE FRYSLAN.

Afl. 1: Corine van Lingen in Brussel

Afl. 2: Ralph Bonnema in Parijs

In aflevering 2 zijn we op bezoek bij Ralph Bonnema in Parijs. Deze Harlinger fietsenmaker doet nu hetzelfde werk in Parijs.

Afl. 3: Carel Nout in Frankrijk

De Leeuwarder organisator Carel Nout exploiteert ‘s zomers een camping in Frankrijk. In de winter organiseert hij evenementen o.a. in Zalen Schaaf. GPTV ging op zoek naar het Fries DNA in Europa en kwam bij deze parttime emigrant op de camping in Ligniac.

Afl. 4: Boudien Plat in Barcelona

In deze 4e aflevering van het GPTV Fries DNA in Europa zijn Maeike de Jong en Sipko Gerstel op bezoek in het Spaanse Barcelona.
Boudien Plat uit Franeker woont al een aantal jaren in Barcelona. Toch komt ze meerdere malen per jaar terug naar Friesland.
Het Fries DNA is bij haar nog volop aanwezig.

Afl. 5: Hester Knol in Marseille

In deze aflevering zijn verslaggeefster Maeike de Jong en tv-maker Sipko Gerstel op bezoek in Marseille. Daar leeft en werkt Hester Knol.
Marseille was een paar jaar geleden Culturele Hoofdstad van Europa. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen van Marseille en Leeuwarden.

Afl. 6: Anneke van der Zwaag in Rovio

In onze serie Fries DNA in Europa zijn we vandaag op bezoek bij Anneke van der Zwaag in Rovio. Een veelzijdige vrouw, die al jaren geleden Friesland verruilde voor de wijde wereld. Naast haar dagelijkse werk richt zij zich steeds meer op de kunst!

Afl. 7: Taeke Bootsma in Italie

Op zoek naar Fries DNA in Europa sprak GPTV in Italië met Taeke Bootsma. De Harlinger Ouwe Seun heeft een prachtig bestaan opgebouwd op enkele meters van de Italiaans-Zwitserse grens.

Afl. 8: Ferdinand Salverda in Bern

De TV-serie Fries DNA in Europa is vandaag op bezoek bij Ferdinand Salverda. Hij is in de buurt van het Zwitserse Bern kasteelheer. In het tot hotel getransformeerd slot is Ferdinand een gastheer met duidelijke Friese roots.

Afl. 9: Marc Witteveen in Slovenië

Marc Witteveen emigreerde voor de liefde naar Slovenië. In deze aflevering van Fries DNA in Europa ontvangen Marc en zijn gezin ons in hun prachtige woning. Marc laat ons ook kennis maken met de vele toeristische mogelijkheden van zijn nieuwe vaderland: Slovenië.

Afl. 10: Johan Potma in Berlijn

In de 10e aflevering van de zoektocht naar het Fries DNA in Europa is GPTV op bezoek bij Johan Potma in Berlijn.
Deze Friese kunstenaar is heel succesvol als schilder en galeriehouder.

Afl. 11: Klaas Elsinga in Londen

In de 11e en laatste aflevering van Fries DNA in Europa zijn we op bezoek bij Klaas Elsinga in Londen. GPTV ging overal in Europa op zoek naar het Fries eigene bij geëmigreerde Friezen. Onze conclusie is dat een Fries toch echt een Fries blijft ook als hij of zij elders woont.

DIT PROGRAMMA WORDT MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR DE PROVINCIE FRYSLAN.

UA-37302276-1