Fries sanitatieproject Mozambique afgerond

Sanitatieproject

Na zeven jaar eindigt het Friese sanitatieprogramma Schoon Water voor Mozambique. Sinds 2010 is er in het Afrikaanse land met succes gewerkt aan de verbetering van de sanitatie in acht steden in Mozambique. Het programma is in 2010 opgezet door de provincie Fryslân, ruim de helft van de Friese gemeenten en Wetterskip Fryslân. Na zeven jaar is het programma afgerond met een Sluitingsconferentie in Beira, Mozambique. Op 108 basisscholen met in totaal circa 220.000 leerlingen zijn toiletten aangelegd. Ook zijn hier trainingen gegeven aan directies, leraren, leerlingen en schoonmakers over goed beheer en onderhoud. De leerlingen nemen wat ze geleerd hebben mee naar hun familie.

Opvallend is dat na de bouw het schoolverzuim van tienermeisjes sterk afnam, omdat ze nu ook tijdens hun menstruatie naar een veilig toilet kunnen. De Mozambikanen hebben de Stichting FACE of Sanitation opgezet om te blijven werken aan de verbetering van sanitaire voorzieningen.

Het project Schoon Water voor Mozambique is dan wel afgerond, maar het Wetterskip blijft de werkzaamheden van deze Mozambikaanse stichting ook de komende jaren nog ondersteunen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


UA-37302276-1