Iepenloftspullen in Fryslân – De Serie

GPTV is op zoek naar het DNA van Friesland. In deze serie over Iepenloftspullen raken we de basis van de Mienskip. Geen enkel Iepenloftspul komt tot stand zonder die gemeenschap. Maar ook het individu is een belangrijke factor in al dat samenspel. Licht, geluid en decors. En vooral ook de kostuums. In de zomer van 2014 werd op de grens van Groningen, Fryslân en Drenthe het spel Grensland opgevoerd. Onze aandacht ging met name uit naar de kostuums.

DIT PROGRAMMA WORDT MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR DE PROVINCIE FRYSLAN.

Afl 1: Marjan Poutsma

In de komende maanden heeft GPTV volop aandacht voor het fenomeen Iepenloftspullen. Het openluchttheater is in Friesland een bijzonder evenement. Vandaag in de eerste aflevering maakt u kennis met Marjan Poutsma, die studie deed naar de Iepenloftspullen. Friesland als Podium!

Afl 2: de Producent – Reis naar Wad

Iepenloftspullen zijn een prachtig voorbeeld van het Meinskip-gevoel, het gemeenschaps-gevoel. Elk jaar worden in Friesland openluchtspelen opgevoerd in dorpskernen en in de steden. In aflevering 2 van Iepenloftspullen – Friesland als Podium komt de Producent in beeld en kijken wij bij het Iepenloftspul “Reis naar Wad”.

Afl 3: Locatie Boiling Frog

Aflevering 3 van de GPTV-serie over Iepenloftspullen (openluchtspelen) is vandaag op locatie bij Boiling Frog op een industrietterrein bij Leeuwarden.

Afl. 4: het Licht in voorstelling “Langst” Arum

In de 4e aflevering van de serie Iepenloftspullen gaat het vandaag over het Licht. Het Iepenloftspul Langst van Arum speelde zich deze zomer af in het Arumer bos. Licht is dan een belangrijke factor om het spel iets extra’s te geven.

Afl 5: Jorwert “Achter de schermen”

In de 5e aflevering van de GPTV-serie Iepenloftspullen gaan we naar Jorwert waar in de zomer van 2014 “Marathon” opvoerde.
We kijken achter de schermen en spreken met vrijwilligers en organisatoren.

Afl 6: Operatie Grensland kostuums

Geen enkel Iepenloftspul komt tot stand zonder die gemeenschap. Maar ook het individu is een belangrijke factor in al dat samenspel. Licht, geluid en decors. En vooral ook de kostuums. In de zomer van 2014 werd op de grens van Groningen, Fryslân en Drenthe het spel Grensland opgevoerd. Onze aandacht ging met name uit naar de kostuums.

Afl 7: Dijk vol Dromen

Iepenloftspullen worden vaak midden in een dorp opgevoerd, maar vaak ook op verrassende locaties, zoals in deze 7e aflevering: Dijk vol Dromen.

Alf 8 het Script en de Oerfal

In de 8e aflevering van de serie over Friese Iepenloftspullen spreken wij met de scriptschrijvers. Zij vertellen hoe een script tot stand komt. Deze keer staat de Oerafl centraal. Het vertelt het verhaal van de heldhaftige overval van het Friese verzet, zoals dat op 8 december 1944 werd uitgevoerd in de gevangenis Blokhuispoort. Het Iepenloftspul De Oerfal werd opgevoerd op het tweede binnenplein van de gevangenis.

Afl 9 – Wat doen we volgend jaar?

Houden we volgend jaar weer een Iepenloftspul? veel organisaties stellen zich die vraag al voor dat de lopende serie voorstelling is begonnen. Hoe krijgen we de financiering rond? Welk stuk gaan we opvoeren? Zijn er voldoende vrijwilligers?

Afl 10: Gouden Gurbes

In deze 10e en laatste aflevering van de GPTV-serie Iepenloftspullen – Podium fan Fryslân zijn we bij de uitreiking van de Gouden Gurbes. De Leeuwarder Courant beloont al jarenlang o.a. de hoofdrolspelers, tekstschrijvers en regisseurs met een gouden beeldje: De Gurbe!
Bij deze feestelijke afsluiting van het Iepenloftspullen-seizeoen kijken we met betrokkenen terug op een geweldig seizoen van Fryslân als Podium.

DIT PROGRAMMA WORDT MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR DE PROVINCIE FRYSLAN.

UA-37302276-1