Uit de Kunst

Uit de KUNST Hans Dol: ‘Ik ben blij met de vrijheid die ik heb om dit te kunnen doen.”

In zijn werkruimte in de Leeuwarder Floris Verster-ateliers legt beeldend kunstenaar Hans Dol de laatste hand aan een monumentaal schilderij van de Oldehove. Naast figuratieve stadsgezichten werkt Hans aan een serie abstracte schilderijen onder de naam ‘project Ien’. De kunstenaar maakt ook 3 dimensionaal werk en componeert en speelt muziek.

Uit de KUNST Dick Plat: ‘Met een stilleven kun je nog wat rotzooien.’

Het schilderen van de waarneembare werkelijkheid is het uitgangspunt van de in Leeuwarden wonende kunstenaar Dick Plat. Dick werkt met aquarelverf. Hij bouwt zijn werk laag voor laag op en gebruikt daarbij ook dekkende verf. Zijn onderwerpkeuze is breed, maar het portret is zijn specialiteit.

Uit de KUNST Els Posthumus in grootformaat

In haar atelier in Dokkum maakt beeldend kunstenares Els Posthumus portretten en zeegezichten. Ook paarden zijn een terugkerend onderwerp. Els werkt graag op groot formaat. momenteel werkt ze aan een muurschildering van 6 x 3 meter in de turnhal van Dokkum. Het kunstwerk moet voor de zomer klaar zijn.

Uit de KUNST Els van der Glas

In het landelijk gelegen Boornbergum heeft beeldend kunstenaar Els van der Glas een kleine galerie met beeldentuin. Els maakt bronzen dierfiguren die zich kenmerken door beweging en dynamiek. De kunstenares werkt ook in opdracht. Beelden van haar hand zijn onder andere te zien in het Museum Nederlandse Cavalerie te Amersfoort.

Uit de KUNST Belevingstuin De Asgaard

Op de voormalige puinstort langs de Groningerstraatweg in Leeuwarden werkt Stichting Asgaard aan de realisatie van een belevingstuin. De plannen zijn om een kunstgalerij en een beeldentuin te maken. Het thema van de belevingstuin Asgaard is de Friese en Noordse mythologie.

Uit de KUNST De eenzame mensfiguren van Henk Krist

Naast landschappen schildert beeldend kunstenaar Henk Krist eenzame mensfiguren. Clowns, muzikanten, sanatoriumpatiënten en circusfiguren bevolken zijn schilderijen. Krist is ook muzikant. Hij maakt zijn eigen composities. Naast de schildersezel staat er een piano in zijn werkruimte in de Leeuwarder Verster-ateliers.

Uit de KUNST De herinneringen van Janneke Hengst

In het Friese Mantgum woont en werkt de beeldend kunstenares Janneke Hengst. Janneke schildert het Friese landschap en brengt haar eigen herinneringen in beeld. De manier waarop zij schildert wordt mystiek realisme genoemd. In ‘Galerie Buitengewoon’ in De Wilgen is in de maanden april, mei en juni haar werk en dat van een aantal andere Friese landschapskunstenaars te zien.

Uit de Kunst Tjeerd Landman

Kunstschilder Tjeerd landman werkt in de Floris Verster-ateliers in de Leeuwarder wijk Huizum-West. Tjeerd werkt in de figuratieve traditie. De kleine alledaagse dingen vormen zijn onderwerp. Fryslân op zijn mooist is terug te vinden in zijn werk: een sloot omzoomd door fluitenkruid of een vergezicht over de Leeuwarder Emmakade.

Uit de KUNST Jehannes Hibma, land art en eierdozen in Wommels

Ontwerper en monumentaal vormgever Jehannes Hibma uit Wommels maakt beelden uit steen, hout, staal, brons en diverse andere, vaak onverwachte, materialen. Opvallend zijn de projecten van gestapelde eierdozen en beelden van staal en zeildoek. Zijn beelden zijn theatraal en vertellen een verhaal.

Uit de KUNST Catrinus Spinder en het hergebruik van koffiefilters

De Leeuwarder kunstenaar Catrinus Spinder laat zich inspireren door hergebruik. Hij maakt schilderijen en objecten van gebruikte koffiefilters en maakt beelden van zeewier door middel van een zelf ontwikkelde techniek. Een variëteit aan creaties van dit hergebruik is momenteel te zien op een expositie in de Emmastate in de Friese hoofdstad.

Uit de KUNST Het ecokathedraalproces in de Le Roy-tuin van Heerenveen.

Op woensdag 2 maart j.l. werden er in de Le Roy tuin in Heerenveen 7 fruitbomen geplant in het kader van het 50 jarig bestaan van de tuin. De tuin is aangelegd volgens de principes van het ecokathedraal proces. De eerste ecokathedraal is sinds 1965 in ontwikkeling in Mildam bij Heerenveen. Bedenker en uitvoerder hiervan is Louis Le Roy. Le Roy overleed in 2012 op 88-jarige leeftijd.

Uit de KUNST De non-figuratieve reliëfs van Jan Hoff.

In de Leeuwarder wijk Schieringen, woont en werkt de beeldend kunstenaar Jan Hoff. Jan is een laadbloeier. Gedurende zijn werkzame leven, is het er niet van gekomen om zijn kunstzinnige talenten te ontwikkelen. Pas sinds een paar jaar is hij zich toe gaan leggen tot het maken van non-figuratieve reliëfs. Zijn ideeën geeft hij vorm in een abstract vlechtwerk van papier en blokjes. Door licht- en schaduwwerking lijken de geometrisch patronen in zijn reliëfs ieder moment van de dag te veranderen. Steeds hetzelfde en toch steeds anders.

Klik hier voor de overige afleveringen van Uit de KUNST

UA-37302276-1