Zorgplein Harlingen

ZORGPLEIN HARLINGEN Orthopedie Afl. 01

Vandaag start op GPTV een nieuwe 5-delige serie over het Zorgplein Harlingen. Een nieuw zorgconcept op de plaats en in de gebouwen van het voormalige ziekenhuis Oranjeoord. Poliklinische zorg en dagbehandeling (en meer) in MCL Harlingen door 50 specialisten., ouderenzorg in De Batting, twee huisartsenpraktijken, apotheek, fysiotherapie, thuiszorg Het Friese Land, GGZ en een reeks bedrijven die op één of andere manier actief zijn in de zorg: audicien, verloskundige, kraamzorg, hulpmiddelen vormen samen Zorgplein Harlingen. Doordat iedereen bij elkaar zit én elkaar kent, ontstaan korte lijnen. En dat is in het belang van u als patiënt. Vandaag de eerste aflevering, waarin u ziet dat Orthopediepatiënten zo nodig rechtstreeks, onder één dak, door kunnen naar een leverancier van loophulpmiddelen of de fysiotherapiepraktijk.

GPTV: ZORGPLEIN HARLINGEN Behandelcentrum Afl. 02

We beginnen vandaag op de afdeling Oogheelkunde.
Meneer de Vries uit Leeuwarden heeft al enige tijd last van overhangende oogleden en overweegt een ooglidcorrectie.
Voor het gesprek met dokter Edith Edens-Schipper worden eerst de ogen uitvoerig en pijnloos gecheckt..
Voor meneer de Vries is het een bewuste keus om naar het Zorgplein Harlingen te gaan. Niet alleen omdat hij hier snel terecht kon maar ook vanwege de goed aangeschreven oogartsen.
Met kleurstofdruppels meet dokter Edens-Schipper eerst de vochtigheid van de ogen.
Dokter Edens-Schipper ziet dat er daadwerkelijk sprake is van hangende oogleden, maar veel klachten komen ook voort door de te lage traanspiegel. Dit betekent dat er een te kort is aan vocht in het oog.
Voordat meneer de Vries een eventuele ooglidcorrectie mag ondergaan, moet zijn vochtigheidsgraad eerst omhoog. Hiervoor krijgt hij een vloeistof mee naar huis die een coating om het oog geeft. Over 4 tot 6 weken heeft meneer de Vries weer een nieuwe afspraak.
Bij staar is het zicht troebel geworden. Voor meneer Merkx is dit zijn 2de staaroperatie. Ondanks dat hij het hele traject al kent, wordt alles opnieuw goed met hem doorgenomen zodat hij precies weet wat hij tijdens deze operatie kan verwachten.
Meneer Merkx kan gewoon zijn eigen kleren aanhouden en krijgt een speciale operatiekleding aan om de ruimte steriel te houden.
De ogen worden om de 10 minuten gedruppeld. Zodat deze optimaal verdoofd kunnen worden en de operatie pijnloos zal verlopen.
Tijdens het regelmatig druppelen verblijven familie en vrienden gewoon in het behandelcentrum waarna de patient met stoel naar de SurgiCube wordt gereden om daar geopereerd te worden.
Voor de operatie wordt meneer Merkx opnieuw voor verdoving gedruppeld.
Op het Zorgplein Harlingen voert het behandelcentrum veel meer operaties uit dan alleen staar.
Meneer Merkx wordt meteen voor de operatie nogmaals naar z’n gegevens gevraagd om fouten of allergieën uit te sluiten.
Het oog wordt steriel afgeplakt voor de operatie en wordt met een spreider opengehouden zodat meneer Merkx niet kan knipperen.
Een strookje wordt in het oog gelegd om het traanvocht af te voeren.
Ook wordt de oogbal zelf verdoofd.
In het oog wordt ‘visionblue’ gespoten, een vloeistof om de lens duidelijker zichtbaar te maken voor de operatie.
Per jaar bezoeken 40.000 mensen de poli van het Zorgplein Harlingen.
Zorgplein Harlingen heeft zo’n 2200 dagopnames per jaar.
De oude troebele lens wordt losgespoeld, gebroken en in 4-en gesneden om daarna vergruist en weggezogen te worden.
Met vaste hand wordt de nieuwe lens geplaatst, rechtgezet en schoongespoeld. De operatie is geslaagd en meneer Merkx wordt teruggereden naar het behandelcentrum waar zijn vrouw en dochter op hem wachten. Na een kopje koffie en een broodje mag hij weer mee naar huis.
Meestal is het herstel na zo’n operatie vrij vlot. Soms na een dag maar soms een paar weken of langer.
Niet alleen de patiënten zijn blij met de korte lijnen van het Zorgplein Harlingen. Ook Dokter Edens-Schipper is hier erg content mee.

ZORGPLEIN HARLINGEN Dermatologie Afl 03

Een van deze specialisten is huidarts Rob Blanken. Samen met een collega heeft hij zijn eigen dermatologie praktijk en werkt hij zowel in Leeuwarden als op het Zorgplein Harlingen.
Mevrouw Kuiper-Busman heeft al een tijdje een open wond die niet wil helen en dus open blijft staan. Op advies van huidarts Rob Blanken krijgt ze een laserbehandeling voor haar spataderen waardoor de wond weer zou moeten genezen.
Zorgplein Harlingen staat bekend om de korte lijnen. Dit is een groot voordeel voor patiënten omdat een oplossingsgerichte doorverwijzing vaak nog op dezelfde dag op het Zorgplein kan plaatsvinden.
Voor het aanmeten van Medische Hulpmiddelen worden patiënten vaak via de dermatoloog doorgestuurd naar Dantuma. Een directe lijn, want patiënten kunnen meteen terecht, vertelt Riet Busse, Adviseur Medische Hulpmiddelen.
Van de dermatoloog en Dantuma gaan we door naar het prikken van bloed. Patiënten komen hier voor verschillende redenen om hun bloed te laten onderzoeken.
Het bloedonderzoek vindt plaats in het MCL in Leeuwarden omdat het laboratorium daar groter is. Toch heeft het Zorgplein Harlingen nog steeds een lab. en Ria Dijk werkt daar al 23 jaar.
In het lab in Harlingen wordt dan wel geen direct bloedonderzoek gedaan, wel wordt het bloed hier in de centrifuge, door de toevoeging van een gellaag, de rode bloedcellen en het plasma van elkaar gescheiden.
Zo kan men in het MCL in Leeuwarden meteen beginnen aan het onderzoek.
Afname van bloed is het meest aangevraagde laboratoriumonderzoek. Dit onderzoek is relatief simpel en daardoor niet erg belastend voor een patiënt maar het speelt een belangrijke rol bij het stellen van een diagnose of uitsluiten van een ziekte.
Specialisten en zorggerelateerde bedrijven maken op het Zorgplein Harlingen goed gebruik van de korte lijnen die allemaal aan elkaar gekoppeld zijn, zodat je als patiënt niet langer dan nodig op het Zorgplein hoeft te zijn. Huidarts Rob Blanken is erg enthousiast over het nieuwe Zorgplein.

GPTV: ZORGPLEIN HARLINGEN De Batting Afl 04

Mevrouw Bonnema had een infectie in haar been en deze moest worden geamputeerd.
Nu haar wond is geheeld moet ze opnieuw met het prothese leren lopen. Ze oefent het lopen elke dag samen met fysiotherapeut Marieke Reuzenaar.
Mevrouw Bonnema komt van Terschelling maar woont nu al 7 maanden in de Batting op het Zorgplein Harlingen.
Na de fysiotherapie wordt mevrouw Bonnema weer teruggebracht naar haar afdeling. Ze wordt gebracht door Gerlof Hendriks, een van de 150 actieve vrijwilligers op wie de Batting, naast het personeel, elke dag mag rekenen.
Rommert Werkman revalideert in de Batting na een val. Hij is erg te spreken over de Batting, sterker nog hij is hier op eigen verzoek overgeplaatst.
De Batting kent 3 afdelingen.
Geriatrie: Hier kan men terecht wanneer een patient langer dan 5 dagen moet revalideren;
de dagbehandeling; hier komt men voor een dagopname
en de inwonenden zoals mevrouw Dykstra.
De Batting is meer dan alleen een verpleeghuis. Zonder personeel en de vrijwilligers is de Batting nergens.
Na 7 maanden te hebben gerevalideerd is mevrouw Bonnema als een echte Terschellingse blij dat ze weer naar het ‘eiland’ mag… Hoewel…

ZORGPLEIN HARLINGEN Gynaecologie afl 05

Silvia von Kospoth is vroedvrouw op de afdeling Gynaecologie van Zorgplein Harlingen. Vandaag komen Claudia en Kevin op het spreekuur van Sylvia. Claudia is 41 weken en 2 dagen zwanger en dus 9 dagen over tijd. Het wordt tijd dat de baby geboren wordt.Na 41 weken kan een zwangere aangeven of ze de baby wil laten komen door inleiding. De gynaecoloog is de persoon die het verzoek tot inleiding moet goedkeuren. Gelukkig zit gynaecoloog Taeke Spinder slechts 1 deur verder. Claudia en Kevin kregen de volgende dag een wolk van een dochter en ze heet… Demi woog bij de geboorte 3580 gram en ze drinkt fantastisch. Wij wensen het jonge gezinnetje heel veel gezondheid en geluk.

Voor meer informatie: Zorgplein Harlingen

UA-37302276-1