Schrijvers Vaatstra-boek moeten weer schadevergoeding betalen

Dagboek Vaatstra

Schrijver Wim Dankbaar en uitgever Hans Mauritz moeten een schadevergoeding betalen aan een Duitser die door het duo op onrechtmatige wijze is beschuldigd van onder andere betrokkenheid bij de moord in de zaak Marianne Vaatstra. Dit heeft de rechter deze week bepaald. Dankbaar en Mauritz publiceerden ‘Het Dagboek van Maaike Vaatstra’, moeder van Marianne en legden daarin een link tussen de Duitser en de dood van Marianne Vaatstra. Zij baseren zich hierbij op drie getuigenverklaringen.

De Duitser is in een langdurige depressie terechtgekomen. Dit zou volgens de rechter komen door de beschuldigingen aan zijn adres. De schrijver en de uitgever moeten nu van de rechter een rectificatie plaatsen in de Nieuwe Dockumer Courant en de Leeuwarder Courant. Daarnaast mogen zij de Duitser niet meer op enigerlei wijze beschuldigen op straffe van een dwangsom van 1000 euro per dag tot een maximum van 20.000 euro.

Dankbaar en Mauritz beweren na eigen onderzoek al jaren dat niet de veroordeelde boer Jasper S. uit Oudwoude, maar een asielzoeker verantwoordelijk is voor de moord op het meisje uit Veenklooster. Deze zou volgens hen gepleegd zijn in de caravan van de Duitser. Het duo moest eerder al 200.000 euro betalen aan Maaike Vaatstra voor het zonder toestemming publiceren van delen van haar dagboek. Een aanzienlijk deel van dit bedrag is inmiddels weer terugbetaald, zo laat Dankbaar weten. De smaadzaak tegen de Duitser is overigens nog niet uitgespeeld. Zowel tegen de strafzaak als de civiele zaak loopt een hoger beroep.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


UA-37302276-1