Dag van de Garnaal dit jaar zonder grote kotters

dag van de Garnaal

De Dag van de Garnaal, die op 6 mei in Lauwersoog wordt gehouden, moet het dit jaar stellen zonder de grote kotters. Het Westgat, de vaargeul tussen Schiermonnikoog en Ameland is de enige toegang voor grote schepen naar de haven van Lauwersoog, maar is behoorlijk aan het verzanden. Op het meest ondiepe stuk staat nu nog geen 5 meter water, waardoor grotere viskotters de haven van Lauwersoog enkel op tij kunnen bereiken.

Ook de grote Deense kotters die het feest zouden opluisteren met hun aanwezigheid moeten het af laten weten door de lage waterstand. Het plan van aanpak om het Westgat uit te baggeren is intussen gereed en goedgekeurd door de minister. Volgens de Stichting Promotie Lauwersoog moeten viskotters met een grote diepgang de haven snel weer zonder problemen kunnen bereiken, zodat de hele sector daar zijn vruchten van kan plukken.

Tijdens de Dag van de Garnaal, die op het haventerrein en in de visafslag wordt gehouden zullen veel evenementen zijn voor jong en oud met o.a. een grote braderie, oude ambachten en varen met garnalenkotters. Ook is er een Shantykorenfestival. Fijnproevers kunnen op 6 mei de tong strelen met diverse garnalen- en mosselproeverijen. En natuurlijk ontbreekt ook de gerookte paling niet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


UA-37302276-1