Willem Alexander en Máxima op streekbezoek in NoordWest Friesland

Koning Willem Alexander

Koning Willem Alexander en koningin Máxima waren maandag in Fryslân voor een bezoek aan de Noordwesthoek. Zij bezochten o.a. Sint Annaparochie, Wier, Franeker en Harlingen. ‘s Morgens werden zij op het gemeentehuis van Het Bildt ontvangen door burgemeester Krol, Commissaris van de Koning John Jorritsma en de kamerheer van Zijne Majesteit de Koning, dhr. Douma.
Na een bezoek aan de Campus Middelsee vertrok het gezelschap naar Wier. Daar bezocht het Koninklijk Paar de duurzame tomatenkwekerij ‘It Wiid’. Hier werken en leren kandidaat-werknemers in het kader van de Participatiewet. ‘It Wiid’ is onderdeel van Empatec dat met meerdere gemeentes samenwerkt om mensen toe te leiden naar een betaalde baan.
In Franeker bezochten Willem Alexander en Máxima het Eise Eisinga Planetarium, waar zij werden rondgeleid door directeur Adrie Warmenhoven.
Vervolgens ging het per koets naar het Sjûkelân, waar de kaatswedstrijd de ‘Kleine PC voor basisscholen’ werd gehouden. Dit jeugdkampioenschap van Fryslân moet basisschoolkinderen enthousiasmeren voor deze typisch Friese sport.
In Harlingen kreeg het Koningspaar een rondleiding door de loodsen van Bodewes door Thecla Bodewes en Arnout Damen. In de loodsen vinden de gesprekken met de medewerkers plaats over de nieuw te bouwen Roll on – Roll Off cargovessel (RoRo). Dit vessel wordt in opdracht van Frankrijk gebouwd.
Na het bezoek aan Bodewes, stapten koning Willem Alexander en koningin Máxima aan boord van het Statenjacht en voeren zij via de Sassluis naar het gemeentehuis.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


UA-37302276-1