Pelgrimsestafette naar Sint Jabik in 2018

sint jabik

Ontelbaar veel mensen hebben al eens de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella in Spanje gelopen. Een flinke tocht die veelal vanuit geloofsovertuiging wordt aanvaard. Een aanmerkelijk deel van de pelgrims dat tegenwoordig naar Santiago reist, doet dit echter vanwege het cultuurhistorische erfgoed op de route of vanwege de fysieke uitdaging. Ook geven veel Santiagogangers aan dat zij op zoek zijn naar de zin van het bestaan.

De route is in Spanje gemarkeerd met palen en borden met daarop een Sint Jacobsschelp. Aan het einde van het tocht bezoekt men namelijk het graf van de apostel Jacobus. Je kunt alleen de laatste honderd kilometer lopen, maar veel Nederlanders die de pelgrimsroute lopen, kiezen ervoor om te starten vanuit Sint Jacobiparochie. Daar ligt het begin van het Jabikspaad dat loopt tot Zwolle. Het is een mooi begin van de tocht naar Santiago de Compostella.

Het Nederlands Genootschap Sint Jacob en de Stichting Jabikspaad Fryslân keren de route echter om. Volgend jaar vindt er vanuit het zuiden van het land via drie routes een estafettepelgrimtocht plaats met als eindbestemming Sint Jabik, oftewel Santiago aan het Wad.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


UA-37302276-1