Onderdelen geborgen oorlogsvliegtuig IJsselmeer naar verschillende musea

Vickers Wellington

Onderdelen van de Vickers Wellington die afgelopen zomer is geborgen uit het IJsselmeer gaan naar verschillende musea. Onder andere musea in Oudemirdum, Lemmer, Urk en Terschelling krijgen delen van het oorlogsvliegtuig. Ook gaan er onderdelen naar Engeland en Polen.

Gemeente De Fryske Marren heeft samen met defensie de gevonden onderdelen uitgezocht en onder de musea verdeeld. De musea krijgen de verschillende onderdelen in bruikleen. Zo gaat het landingsgestel naar Terschelling en krijgt Mar en Klif in Oudemirdum een propeller. De andere musea ontvangen allerlei onderdelen, van bijvoorbeeld een zuiger tot het typeplaatje van de motor. Ook is er een aantal wapens aangetroffen, dat in bruikleen wordt gegeven. Dit kan pas nadat de wapens zijn bijgeschreven op de wapenvergunning van het betreffende museum.

Het vliegtuig werd vorige zomer op een bijzondere wijze boven water gehaald: om het wrak was een damwand geplaatst. Het water werd er vervolgens uitgepompt, zodat dit deel van het IJsselmeer droog kwam te liggen en het vliegtuig kon worden geborgen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


UA-37302276-1