OM eist boete van €100.000,- en werkstraf in mestsilodrama

Rechtbank Zwolle

Vandaag vond de rechtszaak plaats in het Mestsilodrama in Makkinga van bijna vier jaar geleden. Bij het ongeval kwamen drie personen om het leven en raakte een persoon ernstig gewond. Tijdens het schoonmaken van de silo ging het gruwelijk mis. De veehouder en twee medewerkers van Heeres Mix- en Pomptechniek uit Abbega kwamen om het leven door het inademen van giftige gassen in de silo. De veehouder en een loonwerker kwamen af op het hulpgeroep een medewerker van Heeres. Zijn collega was in de silo afgedaald en onwel geworden, ondanks beschermende apparatuur.

Hij heeft vervolgens geprobeerd om met zijn tractor een gat in de wand van de mestsilo te maken, maar dat lukte niet. Uiteindelijk heeft de inmiddels gearriveerde brandweer de silo open gezaagd. Voor de veehouder en de medewerkers van Heeres was dit helaas te laat. De loonwerker liep een hersenbeschadiging op door het voorval.

De rechtszaak zou eerst in Almelo plaatsvinden, maar strafpleiter Tjalling van der Goot protesteerde hiertegen, omdat zijn cliënt zich hier niet in zijn moedertaal Fries kon verdedigen. Uiteindelijk is de zaak in Zwolle behandeld in aanwezigheid van een tolk. De officier verwijt de verdachte, eigenaar van het schoonmaakbedrijf, onder andere dat er niet voldoende toezicht is geweest op de procedure van het reinigen van de silo en het naleven van instructies. Om dergelijke ongevallen in de toekomst te voorkomen, geeft de verdachte aan dat er in de wand van mestsilo’s luiken geplaatst zouden moeten worden.

Het openbaar ministerie eiste uiteindelijk tegen de directeur van Heeres Mix- en Pomptechniek uit Abbega een boete 100.000 euro, een  voorwaardelijke celstraf van een jaar met een proeftijd van twee jaar en 240 uur werkstraf. Daarnaast mag hij een half jaar zijn functie niet uitvoeren.
De uitspraak in de Makkingaster mestsilozaak is over enkele weken.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


UA-37302276-1