Nieuwe schepen Doeksen vernoemd naar Barentsz en De Vlamingh

Veerboot Doeksen

De namen van de nieuwe schepen van Rederij Doeksen zijn bekend. Hull 387 en 388, die vanaf 2018 op de Waddenzee varen, gaan ‘Willem Barentsz’ en ‘Willem de Vlamingh’ heten. Met het vernoemen van de schepen naar  ontdekkingsreizigers Barentsz en De Vlamingh wordt zowel de band met Terschelling en Vlieland onderstreept als het pionierskarakter van de schepen. Door het gebruik van het innovatieve LNG en de inzet van veel milieusparende toepassingen op de schepen, wordt op een verantwoordelijke manier omgegaan met het kwetsbare waddengebied.

Directeur Paul Melles: “De naam Willem Barentsz was één van de toppers uit de lijst inzendingen. Hij kwam maar liefst 27 maal voor, ongekend! We hebben dit zeker laten meewegen. De link naar het allereerste schip van Rederij Doeksen, de Willem Barendsz uit 1908, woog eveneens zwaar mee. Tegenwoordig is zijn naam onlosmakelijk verbonden aan het Maritiem Instituut op Terschelling, het best uitgeruste nautisch-technische instituut van Nederland waar jonge zeevarenden worden opgeleid. En Barentsz, die op Terschelling werd geboren,  was natuurlijk een echte pionier, net als zijn collega Willem de Vlamingh. Deze geboren Vlielander bracht grote delen van de Westaustralische kust in kaart. Tegenwoordig ligt daar o.a. de plaats Geraldton, de oorsprong  van Strategic Marine, de werf die de schepen nu bouwt. Het standbeeld van Willem de Vlamingh staat aan de haven op Vlieland, waar hij uitkijkt over zee en de veerboten ziet aankomen. ”

In een periode van twee weken tijd kwamen maar liefst 2031 inzendingen binnen via het speciale deelnameformulier op www.denieuweschepenvandoeksen.nl. Paul Melles: “Van oudere fans zonder internet kwamen ook handgeschreven ideeën binnen, sommige werden zelfs persoonlijk afgegeven aan het loket. Ook deze namen voegden we toe aan het deelnamebestand.” Na het ontdubbelen bleken er 1592 unieke namen te zijn, waaruit gekozen kon worden. Naast de winnende namen bleken ook de traditionele namen van schepen uit de Doeksenvloot populair, net als topografische namen en vogelnamen.

Aan de wedstrijd was ook een mooie prijs verbonden: een hotelbon ter waarde van 250 euro en een speciaal ontvangst tijdens de ingebruikname van de schepen. De prijs wordt verloot onder de inzenders van de gekozen namen. Met de winnaar wordt binnenkort persoonlijk contact opgenomen.

Nieuwe veerboot

Willem Barentsz (Formerum Terschelling, ca. 1550 –  20 juni 1597) was een Nederlandse zeevaarder en ontdekkingsreiziger (poolonderzoeker), die drie reizen maakte om de Noordoostelijke Doorvaart te vinden, waarbij hij de kusten van Nova Zembla verkende en Bereneiland en Spitsbergen ontdekte.

Willem de Vlamingh (Oost-Vlieland, 28 november 1640 – na 1698) was een Nederlandse zeeman en ontdekkingsreiziger, die bijna alle wereldzeeën heeft bevaren. Hij bracht grote delen van de Westaustralische kust in kaart.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


UA-37302276-1