Luna Festival verlicht Leeuwarder binnenstad

Luna festival

Donderdagmiddag bij het invallen van de duisternis opende wethouder Sjoerd Feitsma van Leeuwarden het Luna Festival. Het evenement maakt deel uit van het Media Art Festival en zet de stad op bijzondere manieren en op verrassende locaties in het licht. Kunstenaars en lichtdesigners uit binnen- en buitenland werken mee aan dit Luna Festival dat een jaarlijks terugkerend evenement moet worden. Zo maakte Beun&Haas Visuals speciaal voor LUNA en in samenwerking met het Fries Museum een adembenemende video-mapping, geïnspireerd op het werk van Alma-Tadema. Het werd geprojecteerd op de gevel van het Paleis van Justitie.
In de etalage aan het Ruiterskwartier stond ‘The Ornament Generator’ van de Duitse kunstenaar Ingo Wendt. De installatie is een kinetisch systeem dat gebaseerd is op een kaleidoscoop. Door een spiegeltunnel zie je doorschijnende beelden die prachtige ronde ornamenten vormen. Het werk van Wendt is gebaseerd op kinetica en licht. In zijn werk laat hij graag de waarde van analoge beeldgeneratoren zien. Jan Philip Scheibe liep met felverlichte boodschappentassen door het stadscentrum. De ledlichtjes in de tassen zorgden voor een feeëriek effect. Bezoekers van het Lunafestival worden deze dagen rondgeleid door een gids die vertelt over de bijzondere lichtkunst die te bewonderen is. Zij zijn niet over het hoofd te zien door de mooie hoofddeksels die zij dragen. Loop samen met zo’n  professionele gids langs alle lichtkunstwerken en ontdek het verhaal achter de kunstenaar en zijn werk.Zij brengen de bezoekers ongetwijfeld langs de licht- en geluidsinstallatie van Alexander Reichstein.
De grachtmuren van de Nieuwestad zijn het decor van zijn Free Zoo. Deze gratis dierentuin vraagt aandacht voor bedreigde diersoorten. Maar verder is deze parade van beesten ook een poging om de balans te vinden tussen de harmonie tussen mens en natuur en de constante strijd tussen die twee. Het Luna Festival verlicht het Leeuwarder stadscentrum nog tot en met zaterdagavond 17 december.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


UA-37302276-1