Inbeslagname 200 koeien op boerderij Ureterp

Inbeslagname koeien

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit heeft samen met de politie tenminste tweehonderd koeien in beslag genomen bij een boerderij in het Friese Ureterp. In totaal liepen er ruim driehonderd koeien op de boerderij. Dit is een overbezetting van 80%. De zware overbezetting zorgde ervoor dat de dieren niet fatsoenlijk gehuisvest kunnen worden. Zo is een boer verplicht om voor iedere koe een schone en droge ligplaats te verzorgen. Bij de boer in Ureterp was dit lang niet het geval. Een dierenarts was aanwezig om alle koeien te beoordelen op hoe ze er aan toe zijn. Er zouden mogelijk gewonde en zieke koeien aanwezig zijn. De hoeveelheid koeien is teruggebracht naar de hoeveelheid die in de stal gehuisvest kan worden. De overige dieren zijn door de NVWA in beslag genomen. De boer zal de huisvesting moeten aanpakken om deze koeien te kunnen houden en de nodige zorg te geven.
Bij het bedrijf zijn al vaker problemen en overtredingen door de NVWA geconstateerd wat er voor heeft gezorgd dat het als een aandachtsbedrijf wordt gezien met verscherpt toezicht tot gevolg, zo heeft woordvoerder van de NVWA Tjitte Mastenbroek gemeld. Omdat het dierenwelzijn ernstig in het geding is is er nu besloten om tot actie over te gaan. De koeien die in beslag zijn genomen zullen elders worden ondergebracht.
De eigenaar van het bedrijf en zijn vader zijn aangehouden voor bedreiging en niet voldoen aan vordering. Ook een vrouw is door de agenten meegenomen. De eigenaar en zijn vader blokkeerden met een tractor en een auto de toegangsweg om de actie van de NVWA te belemmeren. Omdat de boer verantwoordelijk is voor het dierenwelzijn zullen alle kosten op hem worden verhaald.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


UA-37302276-1