De voors en tegens van het associatieverdrag

associatieverdrag Oekraïne

Woensdag 6 april gaan de stemlokalen weer open. Dit keer mogen we ons uitspreken over de goedkeuringswet betreffende het associatieverdrag met Oekraïne. Hiervoor is een referendum aangevraagd door Geen Peil. Zij hebben ruim 400.000 handtekeningen verzameld om het referendum doorgang te laten vinden. Afgelopen weekend was Geen Peil in Leeuwarden om campagne te voeren voor het referendum. Lokale vrijwilligers deelden folders uit en gingen met voorbijgangers in gesprek. Ook Powned-verslaggever Jan Roos, die een van de initiatiefnemers van Geen Peil is, was aanwezig op de Nieuwestad.

Veel mensen hebben nog geen idee of zij gaan stemmen of welk vakje zij aan gaan kruisen als ze wel de gang naar het stembureau maken. De argumenten van de voor- en tegenstanders van het associatieverdrag maken het er allemaal niet simpeler op. Al vindt Jan Roos dat het helemaal niet zo’n moeilijk onderwerp is.

GPTV legde enkele stellingen voor aan statenleden Mark de Roo van D66 en Fenna Feenstra van de SP.

Zij hebben ieder hun eigen ideeën over het associatieverdrag met Oekraïne.

Stelling 1: het associatieverdrag is een opstap voor Oekraïne naar het lidmaatschap van de EU.
Stelling 2: Het verdrag zorgt ervoor dat Oekraïeners gemakkelijker naar Nederland kunnen reizen, dus ook criminelen.
Stelling: 3 Het verdrag is goed voor Nederland, omdat het voor overheden en burgers uit beide landen gemakkelijk wordt om handel te drijven.
Stelling 4: Het associatieverdrag verbetert de mensenrechten in Oekraïne.
Stelling 5: Een referendum is een geldverslindend. Overbodig middel. We kiezen toch eens in de vier jaar volksvertegenwoordigers om belangrijke beslissingen voor ons te nemen op nationaal en internationaal niveau.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


UA-37302276-1