GPTV: Uit de KUNST Els van der Glas
In het landelijk gelegen Boornbergum heeft beeldend kunstenaar Els van der Glas een kleine galerie met beeldentuin. Els maakt bronzen dierfiguren die zich kenmerken door beweging en dynamiek. De kunstenares werkt ook in opdracht. Beelden van haar hand zijn onder andere te zien in het Museum Nederlandse Cavalerie te Amersfoort.
Uit de KUNST De stillevens van Martin Sijbesma
In de voormalig gereformeerde kerk van het rustieke Kûbaard woont en werkt de beeldend kunstenaar Martin Sijbesma samen met zijn vrouw Ytsje. Martin laat zich vooral inspireren door de schilderkunst uit de 17e en 18e eeuw. Hij is gespecialiseerd in stillevens, met antieke voorwerpen, groenten en fruit. De kunstenaar werkt in de eeuwen oude glaceertechniek houtpaneel of doek.
Uit de KUNST Belevingstuin De Asgaard
Op de voormalige puinstort langs de Groningerstraatweg in Leeuwarden werkt Stichting Asgaard aan de realisatie van een belevingstuin. De plannen zijn om een kunstgalerij en een beeldentuin te maken. Het thema van de belevingstuin Asgaard is de Friese en Noordse mythologie.
Uit de KUNST De eenzame mensfiguren van Henk Krist
Naast landschappen schildert beeldend kunstenaar Henk Krist eenzame mensfiguren. Clowns, muzikanten, sanatoriumpatiënten en circusfiguren bevolken zijn schilderijen. Krist is ook muzikant. Hij maakt zijn eigen composities. Naast de schildersezel staat er een piano in zijn werkruimte in de Leeuwarder Verster-ateliers.
Uit de KUNST De herinneringen van Janneke Hengst
In het Friese Mantgum woont en werkt de beeldend kunstenares Janneke Hengst. Janneke schildert het Friese landschap en brengt haar eigen herinneringen in beeld. De manier waarop zij schildert wordt mystiek realisme genoemd. In ‘Galerie Buitengewoon’ in De Wilgen is in de maanden april, mei en juni haar werk en dat van een aantal andere Friese landschapskunstenaars te zien.
Uit de Kunst Tjeerd Landman
Kunstschilder Tjeerd landman werkt in de Floris Verster-ateliers in de Leeuwarder wijk Huizum-West. Tjeerd werkt in de figuratieve traditie. De kleine alledaagse dingen vormen zijn onderwerp. Fryslân op zijn mooist is terug te vinden in zijn werk: een sloot omzoomd door fluitenkruid of een vergezicht over de Leeuwarder Emmakade.
Uit de KUNST Jehannes Hibma, land art en eierdozen in Wommels
Ontwerper en monumentaal vormgever Jehannes Hibma uit Wommels maakt beelden uit steen, hout, staal, brons en diverse andere, vaak onverwachte, materialen. Opvallend zijn de projecten van gestapelde eierdozen en beelden van staal en zeildoek. Zijn beelden zijn theatraal en vertellen een verhaal.
Uit de KUNST Catrinus Spinder en het hergebruik van koffiefilters
De Leeuwarder kunstenaar Catrinus Spinder laat zich inspireren door hergebruik. Hij maakt schilderijen en objecten van gebruikte koffiefilters en maakt beelden van zeewier door middel van een zelf ontwikkelde techniek. Een variëteit aan creaties van dit hergebruik is momenteel te zien op een expositie in de Emmastate in de Friese hoofdstad.
Uit de KUNST Het ecokathedraalproces in de Le Roy-tuin van Heerenveen.
Op woensdag 2 maart j.l. werden er in de Le Roy tuin in Heerenveen 7 fruitbomen geplant in het kader van het 50 jarig bestaan van de tuin. De tuin is aangelegd volgens de principes van het ecokathedraal proces. De eerste ecokathedraal is sinds 1965 in ontwikkeling in Mildam bij Heerenveen. Bedenker en uitvoerder hiervan is Louis Le Roy. Le Roy overleed in 2012 op 88-jarige leeftijd.
Uit de KUNST De non-figuratieve reliëfs van Jan Hoff.
In de Leeuwarder wijk Schieringen, woont en werkt de beeldend kunstenaar Jan Hoff. Jan is een laadbloeier. Gedurende zijn werkzame leven, is het er niet van gekomen om zijn kunstzinnige talenten te ontwikkelen. Pas sinds een paar jaar is hij zich toe gaan leggen tot het maken van non-figuratieve reliëfs. Zijn ideeën geeft hij vorm in een abstract vlechtwerk van papier en blokjes. Door licht- en schaduwwerking lijken de geometrisch patronen in zijn reliëfs ieder moment van de dag te veranderen. Steeds hetzelfde en toch steeds anders.
Leave a Reply