Drijfveren Fietsen voor Zoë
Wekelijks worden in Nederland 1 à 2 kinderen geboren met een energiestofwisselingsziekte. De helft van deze kinderen wordt niet ouder dan 10 jaar, 70% wordt niet volwassen.
Ook Zoë het dochtertje van Debbie Vogelzang en Carlo Rietdijk verloor dit oneerlijke gevecht. Opa Jos Vogelzang zet zich daarom in voor de strijd tegen de ziekte.
Kinderen met eenenergiestofwisselingsziekte hebben een “defecte batterij”. Die is maximaal halfvol, snel leeg en beschadigt het lichaam met afvalstoffen. Op dit moment is er nog geen medicijn tegen energiestofwisselingsziekten.
Jos doet daarom van 5 tot en met 8 mei mee aan 4Days4Energy4All, een vierdaagse fietstocht door Gelderland, Utrecht, Noord-Holland, Friesland, Drenthe en Overijssel. “Een heel ruime ronde om het IJsselmeer”, licht Jos toe. Elke dag staat er 160 tot 180 kilometer op de planning. In totaal doen ongeveer veertig mensen mee, en dat spreekt Jos aan. “Het is mooi om als groep een gezamenlijk doel te hebben.
De opbrengst van het fietsevenement 4Days4Energy4All gaat naar Stichting Energy4All. Deze stichting zamelt geld in om het onderzoek naar een effectieve behandeling van energiestofwisselingsziekten, dat al vergevorderd is, te versnellen en te bevorderen.
Drijfveren Overlevers geportretteerd door Arie Bruinsma
Soms krijgt het leven een plotselinge wending. Een bepaalde gebeurtenis zet alles op zijn kop. in alle hectiek zal je een en ander een plekje moeten geven, want je moet overleven. Fotograaf Arie Bruinsma maakt een serie indrukwekkende portretten van een aantal van deze overlevers.
Drijfveren Tuff Luck van Akkrum tot Amen
De Friese bluesband ‘Tuff Luck’ timmert aardig aan de weg. Rogier Trampe, Peter Hartmann, Douwe-Jan Pol, Kees Bode en geluidsman Jan de Jonge delen samen de liefde voor de blues. eind 2015 brachten zij hun cd ‘The other side of the blues uit’. De cd-presentatie was in het legendarische cultureel café ‘De Amer’ in het Drentse Amen. Drijfveren was erbij, maar eerst moet er natuurlijk gerepeteerd worden. Dit gebeurt in de Key Studio in Akkrum.
Drijfveren Glaskunstenaar Roel Dijkstra
Wat doe je wanneer je vindt dat er een glas in lood raam in je deur moet? Dan maak je hem toch gewoon zelf! Dat is wat de in Leeuwarden woonachtige Roel Dijkstra dacht toen hij zijn achterdeur wou opknappen. Maar hier bleef het niet bij. Roel kreeg de smaak te pakken en maakte de meest prachtige kunstwerken. En één van zijn laatste projecten werd een glazen versie van het wapen van zijn geliefde SC Cambuur.
Drijfveren Watze vd Wal is meester goudsmid
Goud spreekt al sinds mensenheugenis tot de verbeelding. De mooiste sieraden worden van het edelmetaal gemaakt. Maar voor dat het ook maar enige vorm heeft moet er veel met het goud gebeuren. Watze is goudsmid, en sinds kort mag hij zich zelf meester goudsmid noemen. Hij is een man die het ambacht dagelijks uitvoert, en hij laat in Drijfveren zien dat dit niet zonder vuile handen mogelijk is.
Drijfveren: Leeuwarden-kenner Dirk Swierstra
Begin deze week overleed Leeuwarden-kenner Dirk Swierstra. Hij werd vorige week in het MCL opgenomen na een hartaanval. Swierstra, die 64 jaar is geworden bezat een grote hoeveelheid fotomateriaal en ansichtkaarten van Leeuwarden en kon uren vertellen over zijn geliefde stad. Swierstra’s collectie wordt te zijner tijd overgebracht naar het Historisch Centrum Leeuwarden. Vorig jaar maakte Gert Huisman voor de toenmalige lokale omroep Mercurius een portret van Swierstra in een aflevering van Drijfveren.
Drijfveren Radio-DJ Taeke Wouda
De jongensdroom van Taeke Woude kwam uit. Taeke wilde altijd al bij de radio werken. Op zijn zolderkamer draaide hij al plaatjes tot hij via lokale radiozenders bij het grote 3FM in Hilversum terecht kwam. Op dit moment heeft Taeke zijn draai gevonden bij Radio NL, en al zijn radiobelevenissen heeft hij opgeschreven in een boek. Deze aflevering van Drijfveren gaat over de Taeke’s passie van radiomaken.
Drijfveren Aflevering De fluiten van Bernard Visser
Bernard Visser heeft een zeer groten fluitenverzameling. Hij heeft deze fluiten allemaal onder één dak staan in zijn flat in het mooie Bolsward. Hoe komt iemand aan zoveel fluiten, en doen ze het ook allemaal? Eén ding is zeker: Bernard heeft een grote passie, en dat is de fluit!
Drijfveren Sledehonden van Fam Berendschot
Siberische Husky Kennel “Chibewyan” gevestigd in het Friese Drachten bestaat uit 9 siberische husky’s te weten; Itak, Eska, Jynxx, Findus, Ace, Iluq , Sky, Peik & Hummer. Ze worden getraind door Han, Sandra & Cindy Berendschot. GPTV bezocht de kennel in Drachten en reed mee op de slee.
Drijfveren met grafisch ontwerper André Fraiquin
André Fraiquin is grafisch ontwerper. Op zijn zolderkamer heeft hij zijn ontwerpstudio waar ideeën uitgewerkt worden tot prachtige eindresultaten. André werkt tegenwoordig veel digitaal, maar alles begint nog steeds met het potlood.
Drijfveren Freddie Scheltema ‘Tralies’
Freddie Scheltema schreef een boek over zijn ervaringen als gevangenbewaarder (o.a. in De Blokhuispoort).
Drijfveren Band Le Mistral
De Leeuwarder ‘Band Le Mistral’ is terug. Met een nieuwe site én nieuwe (dit keer Nederlandse) songs wil de familie Span het oude succes weer nieuw leven inblazen. Gert Huisman en Remco Brattinga gingen op bezoek bij de band.
Drijfveren Fotografiemuseum Poppenwier
De oude Skûltsjerke in Poppenwier is tegenwoordig in gebruik als typemachine- en fotografiemuseum.
Drijfveren Typemachinemuseum Poppenwier
Midden in Poppenwier staat, verscholen tussen de overige bebouwing, de zgn. Skûltsjerke. In deze voormalige Doopsgezinde kerk is tegenwoordig een heus museum gevestigd. Men kan er alles te weten komen over de aloude typemachine! Het kerkje biedt ook nog onderdak aan een fotografiemuseum, maar daarover meer in een andere aflevering van ‘Drijfveren’.
Drijfveren: 3 Weduwen 1 Graf
In de serie Drijfveren spreekt Gert Huisman met Charmaine Hulsbosch, de schrijfster van het intrigerende
boek ‘Drie weduwen, één graf’.
Een vermissing is een onverwachte, brute aanslag op lichaam en geest. Een sluipmoordenaar, die je
van achteren bespringt en je raakt waar je het meest kwetsbaar bent. Charmaine heeft het aan den lijve
ondervonden. De aanvankelijke onrust, de stijgende paniek, de martelende onzekerheid en uiteindelijk
de nuchtere ontknoping.
Veel achterblijvers zullen het beamen: liever de harde realiteit van een gevonden lichaam, dan die
eeuwige onzekerheid, het voortdurende geslinger tussen hoop en vrees.
Charmaine Hulsbosch schreef een boek over de vermissing van haar man, die met enkele vrienden per schip
naar Duitsland vertrok. Zij kwamen daar nooit aan. Pas na jaren wordt er een stoffelijk overschot gevonden.
Maar wie is het? Met deze vraag staan drie weduwen aan het graf van een van hun mannen.
Leave a Reply